Najib: Kontraktor ECRL dapat tanah ribu ekar


Kenapa berikan syarikat China beribu-ribu ekar tanah sekitar stesen ECRL? Najib tak buat perjanji seperti ini dulu.

PETALING JAYA: Najib Razak mengajukan 2 soalan berkaitan dengan penyambungan semula projek Laluan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) kepada kerajaan Pakatan Harapan.


Bekas perdana menteri itu mahu tahu:
  • Adakah syarikat China yang dianugerahkan projek ECRL mendapat pengecualian SST daripada kerajaan PH, seperti yang diberi kepada syarikat yang membina landasan berkembar Gemas ke Johor Bahru pada suku ke-4 tahun lepas.
  • Adakah benar ada “perjanjian sampingan” dengan syarikat China, seperti didakwa dokumen yang tular dalam beberapa hari ini, di mana syarikat itu diberi tanah beribu-ribu ekar untuk membangunkan projek di sekitar stesen-stesen ECRL.Dalam satu catatan di Facebook, Najib “berterima kasih” kepada kerajaan PH kerana membuktikan kos projek ECRL bukan serendah RM29 bilion – angka yang sebelum ini disebutkan Tony Pua dari DAP, Sarawak Report dan media antarabangsa.

Beliau juga meminta orang ramai supaya menilai kewajaran keputusan pentadbirannya untuk mempercepatkan pembinaan ECRL.


“Adakah rakyat mahu ECRL hanya siap pada 2034 ataupun pada 2022 seperti apa yang diputuskan BN?

“Adakah adil untuk negeri-negeri pantai timur menunggu hingga 18 tahun lagi untuk menikmati pembangunan dan limpahan ekonomi seumpama ini?


“Berapakah jumlah peluang pekerjaan, nilai Keluaran Dalam Negeri Kasar dan impak limpahan ekonomi yang akan terlepas dalam tempoh itu?” katanya.

Beliau percaya mempercepatkan projek itu akan matlamat merapatkan perkembangan ekonomi antara pantai timur dan pantai barat Semenanjung boleh dicapai secepat mungkin.


Minggu lepas, kerajaan mengumumkan projek ECRL akan diteruskan, dengan kos pembinaan Fasa 1 dan Fasa 2 sebanyak RM44 bilion berbanding RM65.5 bilion sebelum ini. - FMT

Najib: Kontraktor ECRL dapat tanah ribu ekar Najib: Kontraktor ECRL dapat tanah ribu ekar Reviewed by Abu Leman Abu Seman on April 23, 2019 Rating: 5

No comments


PENAFIAN:
Setiap komen yang ditulis di laman web ini tertakluk pada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan lain-lain akta yang berkaitan di Malaysia. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang bentuk komen yang ditulis di laman web ini. Sebarang bentuk risiko adalah dibawah tanggungan pihak yang menulis komen yang berkenaan.

Loading...
Loading...