Kabinet tak arah saya pakai tudung – Rafidah AzizSHAH ALAM: "Tidak terbabit dosa saya dengan dia. Kalau sekubur sekali pun, dosa masing-masing."

Itu jawapan Tan Sri Rafidah Aziz ketika mengimbau pertanyaan pemimpin Pas ketika beliau menyandang jawatan Ketua Wanita UMNO pada tahun 2004 hingga 2007.


Beliau ketika itu menjelaskan lima sebab mengapa beliau memilih untuk tidak bertudung.

"Saya dulu pernah ditanya di Alor Setar di mana ramai tetamu dalam dewan berkenaan.


"Saya ditanya oleh wanita UMNO apabila soalan diajukan oleh Pas kepada mereka. Mereka bertanya mengapa saya tidak bertudung?"

"Saya kata, pertamanya, suami saya tak ada peraturannya.

"Kedua, Kabinet tiada arahan untuk saya buat begitu.


"Ketiga, Perlembagaan Negara pun tak ada.

"(Keempat), kalau dosa tidak bertudung saya tanggung, tidak ada nas dalam mana-mana mengatakan awak orang Pas bersekubur dengan saya.


"Kelima, kalau ikut agama kita, putus haid tidak payah bertudung," kata Rafidah dalam Bicara Minda anjuran Sinar Harian pada Isnin.

Katanya lagi, agama adalah isu peribadi dan tidak seharusnya dijadikan modal politik.


Sebaliknya, melindungi sesuatu tindakan mencuri adalah tidak wajar dan dilarang dalam Islam.

"Agama ialah peribadi, sempurnakan agama secara peribadi, jangan jaga hal orang tak pasal berdosa mengata orang.


"Jangan ukur luaran. Itu yang 'klepto berserban labuh', lagi besar jubah lagi banyak duit boleh simpan poket besar itu.

"Ada juga klepto menjadi imam, berduyun-duyun pergi ke SPRM pagi-pagi. Kalau pergi tengok muka itu macam ahli syurga. Kalau ahli syurga kita dilarang mencuri duit rakyat. Dosa dengan rakyat bagaimana? Dosa dengan Tuhan boleh minta maaf."


Selain menjadi Ketua Wanita UMNO, Rafidah juga pernah menggalas jawatan bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri dari tahun 1987 hingga 2008.
 - AA[ Please subscribe Abu Leman Youtube channel ]

Kabinet tak arah saya pakai tudung – Rafidah Aziz Kabinet tak arah saya pakai tudung – Rafidah Aziz Reviewed by Abu Leman Abu Seman on April 02, 2019 Rating: 5

No comments


PENAFIAN:
Setiap komen yang ditulis di laman web ini tertakluk pada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan lain-lain akta yang berkaitan di Malaysia. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang bentuk komen yang ditulis di laman web ini. Sebarang bentuk risiko adalah dibawah tanggungan pihak yang menulis komen yang berkenaan.

Loading...
Loading...