Banyak cuti, macam mana nak maju? – PMCYBERJAYA - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad membidas amalan cuti umum yang dipraktikkan negara ketika ini.

Menurut beliau, terlalu banyak cuti hanya akan membuatkan negara ketinggalan berbanding negara maju lain.


"Kalau kita lihat cuti di Malaysia cukup banyak, tak payah kerja. Kalau cuti Jumaat, Sabtu, Ahad, tambah Isnin... empat hari tak kerja tapi negara jalan, kerajaan jalan.

"Kita tekan butang automatik lepas itu balik tidur. Saya tak setuju walaupun cuti hari Sabtu..  kalau boleh kerjalah sebab kita belum tahap negara maju," katanya dalam Forum Bicara Wawasan 2020, di sini, hari ini.


Katanya lagi, Malaysia hanya akan mencapai status negara maju jika rakyatnya bekerja lebih kuat.

"Tapi kita asyik cuti, menang bola pun cuti. Semua tunggu nak cuti," katanya.


Pengerusi Bersatu itu juga menegur sikap masyarakat Malaysia yang kurang komitmen dalam melakukan sesuatu perkara.

"Kita suka kalau boleh kerja kurang tapi gaji nak lebih," katanya.


Forum yang berlangsung tiga jam itu turut disertai Pengasas Kumpulan Sigur Ros, Mohd Azmadi Fadzil dan Ketua Kumpulan Eksekutif hartabumi.com, Radzi Tajuddin sebagai ahli panel serta Ketua Pemuda Bersatu, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman sebagai moderator.

Selain mendengar pandangan Mahathir mengenai Wawasan 2020, peserta turut diberi peluang mengemukakan idea bagi mencapai negara maju. - SHARTIKEL BERKAITAN : KERAjaan PH umum cuti Good Friday
Banyak cuti, macam mana nak maju? – PM Banyak cuti, macam mana nak maju? – PM Reviewed by Abu Leman Abu Seman on April 18, 2019 Rating: 5

No comments


PENAFIAN:
Setiap komen yang ditulis di laman web ini tertakluk pada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan lain-lain akta yang berkaitan di Malaysia. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang bentuk komen yang ditulis di laman web ini. Sebarang bentuk risiko adalah dibawah tanggungan pihak yang menulis komen yang berkenaan.

Loading...
Loading...