Statut Rom: 'TMJ bukan wakil rakyat' – Tun M


Tak dapat jawab soalan spin kata TMJ bukan wakil rakyat. Jawablah soalan..!

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad menyifatkan kenyataan yang dibuat Tengku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim hanya bersifat peribadi.

"Dia bukan wakil rakyat. Dia bercakap untuk diri dia sahaja,” katanya kepada media selepas Istiadat Pembukaan Penggal Kedua Parlimen Ke-14 di sini pada Isnin.


Kenyataan ringkas beliau itu sebagai reaksi kepada kenyataan Tunku Ismail yang mempersoalkan kewajaran penyertaan Malaysia dalam Statut Rome Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) tanpa persetujuan Majlis Raja-Raja.

Tunku Ismail dalam laman Facebook milik beliau semalam menyifatkan, penyertaan Malaysia dalam Statut Rom dibuat secara terburu-buru tanpa pertimbangan menyeluruh dengan mengambil kira implikasi undang undang yang serius terutama terhadap kedaulatan Malaysia dan kekebalan Yang di-Pertuan Agong.


“Artikel 27 Statut Rom memperuntukkan bahawa kekebalan atau peraturan-peraturan khas yang terpakai bagi seseorang semasa menyandang jawatan rasminya di bawah undang-undang domestik atau antarabangsa tidak boleh menghalang Mahkamah Jenayah Antarabangsa daripada melaksanakan bidang kuasanya ke atas orang sedemikian," memetik kenyataan Tunku Ismail semalam.

Katanya, artikel tersebut merupakan salah satu aspek penting kerana ia menyentuh isu kekebalan Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu di bawah Perkara 32 (1), Perkara 181(2), Perkara 182 dan Perkara 183 Perlembagaan Persekutuan. - AAARTIKEL BERKAITAN : Statut Rom: Kerajaan telah menghakis Majlis Raja-Raja – TMJ
Statut Rom: 'TMJ bukan wakil rakyat' – Tun M Statut Rom: 'TMJ bukan wakil rakyat' – Tun M Reviewed by Abu Leman Abu Seman on March 11, 2019 Rating: 5

No comments


PENAFIAN:
Setiap komen yang ditulis di laman web ini tertakluk pada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan lain-lain akta yang berkaitan di Malaysia. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang bentuk komen yang ditulis di laman web ini. Sebarang bentuk risiko adalah dibawah tanggungan pihak yang menulis komen yang berkenaan.

Loading...
Loading...