PH tak bersih sisa toksik kerana kos tinggi – BombaKetua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Datuk Mohammad Hamdan Wahid mendedahkan bahawa punca kes pencemaran toksik di Pasir Gudang telah bertambah teruk ialah kelewatan kerajaan negeri Johor untuk bertindak.

JBPM mendedahkan bahawa pencemaran dan sisa-sisa kimia yang dibuang secara haram ke dalam sungai patut dibersihkan dengan segera apabila dikesan minggu lepas.


Tetapi pembersihan ini tidak dilakukan minggu lepas kerana kerajaan negeri Johor memutuskan bahawa kos pembersihan adalah terlalu tinggi.

"Toxic fumes might not have re-emerged in Pasir Gudang, Johor, if the illegally dumped chemicals found there were immediately removed, said Fire and Rescue Department director-general Datuk Mohammad Hamdan Wahid."


"He pointed out that the authorities did not dispose of the chemicals after concluding that they were no longer reactive, allegedly due to the costs involved."

“This was not a good decision. By right, it should have been disposed earlier."


"“I was made to understand that the cost of disposing of the chemical is high and so it was not cleared and left just like that,” he said." Rujuk di sini.

Akibatnya, tiada kerja pembersihan dilakukan dan sisa-sisa kimia toksik telah dibiarkan sahaja untuk mengalir di sungai.


Oleh kerana keputusan yang tidak bijak ini, sebanyak 111 sekolah yang melibatkan ribuan pelajar dan guru terpaksa ditutup untuk jangka masa yang belum dapat dipastikan lagi.

Oleh kerana keputusan ini juga, lebih 500 (terkini lebih 900) orang telah menjadi mangsa termasuk murid-murid sekolah.


Amat jelas, Pakatan Harapan (PH) lebih utamakan wang daripada nyawa dan kesihatan.

Inikah pendekatan menangani bencana mereka?

Siapakah di kerajaan negeri dan pusat yang patut bertanggungjawab ke atas bencana ini?


Kerajaan PH patut mengambil iktibar dari peristiwa ini dan tidak akan memperjudikan nyawa dan kesihatan rakyat terutama kanak-kanak khasnya yang menjadi mangsa.

Keselamatan dan kesejahteraan Rakyat patut diletak di tempat pertama.


Jangan diulangi kesliapan seperti ini lagi.

Setakat ini, kerajaan telah mengenal pasti sebuah kilang haram sebagai suspek utama. Rujuk di sini.ARTIKEL BERKAITAN :[ Please subscribe Abu Leman Youtube channel ]

PH tak bersih sisa toksik kerana kos tinggi – Bomba PH tak bersih sisa toksik kerana kos tinggi – Bomba Reviewed by Abu Leman Abu Seman on March 14, 2019 Rating: 5

No comments


PENAFIAN:
Setiap komen yang ditulis di laman web ini tertakluk pada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan lain-lain akta yang berkaitan di Malaysia. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang bentuk komen yang ditulis di laman web ini. Sebarang bentuk risiko adalah dibawah tanggungan pihak yang menulis komen yang berkenaan.

Loading...
Loading...