MIC: Tak perlu takut kerjasama Umno-PasKeputusan kepimpinan UMNO yang menjalinkan kerjasama dengan Pas dilihat akan memperkukuhkan barisan blok pembangkang khususnya kedudukan Barisan Nasional (BN).

Presiden MIC, Tan Sri S. A. Vigneswaran berkata, ini kerana hubungan itu secara tidak langsung akan memanfaatkan masyarakat berbilang kaum khususnya parti komponen dalam BN.


Menurutnya, tiada yang perlu ditakutkan hasil daripada kerjasama dua parti Melayu dan Islam itu kerana pembentukannya untuk membela nasib Melayu dan Islam tanpa mengenepikan kaum lain.

“Sebelum ini saya pernah berjumpa dengan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bagi membincangkan perkara ini dan beliau telah menjelaskan secara khusus tentang kegusaran kami.


“Selepas itu, tiada apa yang perlu ditakuti hasil kerjasama ini (UMNO dan Pas) kerana mereka memang berprinsipkan Melayu dan Islam tetapi tidak sesekali mengabaikan kaum lain. Jadi saya amat mengalu-alukan kerjasama ini juga cara ini akan memberi manfaat kepada BN dan masyarakat,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

UMNO dan Pas semalam mengumumkan jalinan kerjasama secara rasmi demi penyatuan ummah dan berikutan itu satu jawatankuasa khas akan dibentuk bagi memperincikan kerjasama tersebut.


Kerjasama itu, walaupun menarik perhatian orang Melayu dan Islam, namun wujud persoalan dalam kalangan masyarakat Cina, India dan lain-lain terhadap gandingan UMNO-Pas yang menjadi dua teras utama masyarakat Melayu sejak sekian lama. – UOMIC: Tak perlu takut kerjasama Umno-Pas MIC: Tak perlu takut kerjasama Umno-Pas Reviewed by Abu Leman Abu Seman on March 06, 2019 Rating: 5

No comments


PENAFIAN:
Setiap komen yang ditulis di laman web ini tertakluk pada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan lain-lain akta yang berkaitan di Malaysia. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang bentuk komen yang ditulis di laman web ini. Sebarang bentuk risiko adalah dibawah tanggungan pihak yang menulis komen yang berkenaan.

Loading...
Loading...