Mat Sabu pertahan 'isytihar perang' Guan EngSHAH ALAM – Nampaknya tiada seorang pun pemimpin Melayu dalam Pakatan Harapan (PH) berani mengecam Lim Guan Eng yang mengeluarkan kenyataan hasutan ‘pengisytiharan perang ke atas bukan Melayu’ termasuklah Mohamad Sabu, walaupun beliau Menteri Pertahanan.

Sudahlah tidak berani mengecam, Mohamad yang juga Presiden PAN mempertahankan pula kenyataan Guan Eng tersebut dengan menyamakan maksud ‘perang’ sama sepertimana ‘perangi rasuah’, biarpun jelas Setiausaha Agung DAP tersebut memperkata dalam konteks perkauman.


“Guan Eng mengatakan perang politik, macam kita isytihar perang rasuah dalam politik,” katanya dalam sidang akhbar selepas hadir ke program Bicara Minda di Dewan Karangkraf di sini hari ini.

Kelmarin, sebuah portal memetik kenyataan Guan Eng yang menyifatkan kerjasama UMNO dan Pas sebagai satu ‘pengisytiharan perang’ ke atas masyarakat bukan Melayu.


Bagaimanapun, selepas dikecam hebat, Setiausaha Agung DAP itu telah mengubah kenyataannya dan frasa ‘pengisytiharan perang’ ditukar kepada ‘menyasarkan’.

Sehingga kini Guan Eng masih belum meminta maaf dan pihak polis juga belum mengambil sebarang tindakan ke atas Menteri Kewangan tersebut walaupun pelbagai pihak mendesak agar kes itu disiasat di bawah Akta Hasutan. – UOARTIKEL BERKAITAN :


Mat Sabu pertahan 'isytihar perang' Guan Eng Mat Sabu pertahan 'isytihar perang' Guan Eng Reviewed by Abu Leman Abu Seman on March 09, 2019 Rating: 5

No comments


PENAFIAN:
Setiap komen yang ditulis di laman web ini tertakluk pada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan lain-lain akta yang berkaitan di Malaysia. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang bentuk komen yang ditulis di laman web ini. Sebarang bentuk risiko adalah dibawah tanggungan pihak yang menulis komen yang berkenaan.

Loading...
Loading...