India tak benarkan Mahathir lalu di ruang udaranya


Tak pernah berlaku dalam sejarah. Nampak sangat Mahathir ni memang ramai orang benci. Tidaklah digeruni mana sebagaimana digembar-gembur penjilatnya.

ISLAMABAD: Pentadbiran Perdana Menteri India Narendra Modi dilapoarkan telah menafikan hak penerbangan Perdana Menteri Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad di ruang udara negara India semasa lawatannya ke Pakistan baru-baru ini untuk membincangkan kemungkinan meningkatkan perdagangan dan pembangunan dua hala dan menghadiri Parade Hari Kebangsaan pada 23 Mac.


Sumber memberitahu 'The News' bahawa kebenaran itu ditarik balik pada saat terakhir, memaksa Perdana Menteri Malaysia mengambil laluan lebih jauh di Laut Arab dan penerbangan sehingga ke Oman sebelum kembali ke Islamabad.

Penganalisis perhubungan antarabangsa mengatakan kejadian yang "jika berlaku" adalah "agak jarang berlaku" kerana India dan Malaysia mempunyai sejarah mengekalkan hubungan mesra selama ini.


Kedua-dua negara mempunyai perdagangan dua hala bernilai lebih $ 10 bilion dan berharap dapat membawanya kepada $ 25 bilion pada tahun 2020.

Satu sebab yang mungkin benar adalah kerana Mahathir memberi keutamaan kepada Pakistan berbanding India.


Elizabeth Roche, seorang wartawan India, menulis semasa lawatan ketiga ke India oleh Najib Razak pada 2017: "Ramai dalam kerajaan dan komuniti strategik India bersetuju bahawa hubungan dua hala di bawah (bekas) Perdana Menteri Malaysia, Mahathir Mohamad yang berkuasa dari 1981 hingga 2003, lebih dari memuaskan - terutamanya disebabkan oleh kecenderungan yang dirasakan ke arah saingan India, "katanya.

Hubungan antara Malaysia dan India memperlihatkan peningkatan yang ketara semasa kerajaan Najib Razak.Najib melawat India beberapa kali dan semasa perjalanan terakhirnya pada 2017, ahli perniagaan Malaysia menandatangani perjanjian bernilai $ 36 bilion di kawasan seperti pembangunan infrastruktur, keselamatan makanan dan bangunan bandar pintar.

Seorang bekas diplomat kanan Pakistan berkata, perkembangan sedemikian sangat jarang berlaku antara negara-negara yang tidak terlibat dalam permusuhan antara satu sama lain.Ya, ia boleh berlaku dalam keadaan yang "tidak menentu" seperti yang kita lihat berlaku di antara Pakistan dan India pada masa ini tetapi ia juga menunjukkan kekejaman pentadbiran Modi, katanya.

Malaysia adalah tempat tinggal kepada lebih daripada 1.7 juta rakyat India beragama Hindu yang membentuk hampir 86 peratus daripada semua orang Hindu di negara ini.


Perdana Menteri Mohamad sendiri berasal dari India. Datuknya, Iskandar, dibawa ke Tanah Melayu pada lewat 1870-an oleh British East India Company dari Kerala di selatan India ke istana kerajaan Kedah sebagai tutor Bahasa Inggeris. – TheNews/AbuLeman

India tak benarkan Mahathir lalu di ruang udaranya India tak benarkan Mahathir lalu di ruang udaranya Reviewed by Abu Leman Abu Seman on March 26, 2019 Rating: 5

No comments


PENAFIAN:
Setiap komen yang ditulis di laman web ini tertakluk pada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan lain-lain akta yang berkaitan di Malaysia. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang bentuk komen yang ditulis di laman web ini. Sebarang bentuk risiko adalah dibawah tanggungan pihak yang menulis komen yang berkenaan.

Loading...
Loading...