Lapan 'sisa sampah' Umno Sabah sertai BersatuPUTRAJAYA - Seramai lapan wakil rakyat Sabah iaitu dua ADUN, empat Ahli Parlimen dan dua Senator sah menyertai Bersatu hari ini.

Mereka ialah ADUN Sulaman, Datuk Seri Hajiji Noor; ADUN Karanaan, Datuk Seri Masidi Manjun; Ahli Parlimen Beaufort, Datuk Azizah Mohd Dun.


Ahli Parlimen Beluran, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee; Ahli Parlimen Kudat, Datuk Abd Rahim Bakri dan Ahli Parlimen Libaran, Datuk Zakaria Mohd Edris @ Tubau.

Dua lagi ialah Senator Datuk Abdul Ghani Mohamed Yassin dan Senator Datuk John Ambrose.


Kesemua mereka menerima replika kad keahlian daripada Pengerusi Bersatu, Tun Dr Mahathir Mohamad di Yayasan Kepimpinan Perdana di sini, hari ini.

Menurut Mahathir, terdapat permintaan untuk menyertai Bersatu walaupun parti itu hanya akan dilancarkan di Sabah pada 6 April ini.


Bagaimanapun, katanya, kemasukan Bersatu di Sabah bukan untuk menggantikan Warisan yang merupakan kerajaan di negeri itu.

"Ahli Bersatu di Sabah akan sokong Warisan. Kita tiada niat nak ganti kerajaan Warisan, itu pendirian ahli-ahli Bersatu di Sabah," katanya.


Dalam pada itu, Mahathir mengesahkan Ronald masih kekal sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) walaupun tidak lagi bergelar pembangkang.

"Jawatan Pengerusi PAC dalam kalangan pembangkang hanya polisi PH tetapi tidak termaktub dalam Perlembagaan," katanya. - SHLapan 'sisa sampah' Umno Sabah sertai Bersatu Lapan 'sisa sampah' Umno Sabah sertai Bersatu Reviewed by Abu Leman Abu Seman on March 15, 2019 Rating: 5

No comments


PENAFIAN:
Setiap komen yang ditulis di laman web ini tertakluk pada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan lain-lain akta yang berkaitan di Malaysia. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang bentuk komen yang ditulis di laman web ini. Sebarang bentuk risiko adalah dibawah tanggungan pihak yang menulis komen yang berkenaan.

Loading...
Loading...