Giliran Menara Telekom pula dijual – NajibSetelah menjual secara lelong dua menara Annexe di sebelah kiri gambar ini bulan lepas, media hari ini melaporkan bahawa Telekom Malaysia juga ingin menjual bangunan utama Menara TM yang tingginya 77 tingkat. - Najib Razak

KUALA LUMPUR: Telekom Malaysia Bhd (TM) sedang mempertimbangkan untuk melupuskan asetnya termasuk Menara TM untuk membuka kunci nilai dan menggunakan hasilnya dengan lebih baik.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Imri Mokhtar berkata, hasil itu boleh digunakan untuk pelaburan lain yang memberikan pulangan yang lebih baik bagi syarikat itu. "Ia adalah proses berterusan yang akan dilaksanakan dari masa ke semasa. Ia bukan sesuatu yang baru, ia dilakukan beberapa tahun yang lalu.

"Beberapa bahagian tanah sedia ada adalah hartanah TM, sementara ada juga yang dimiliki oleh kerajaan. Kami akan terus menilai pilihan menjual hartanah kami," katanya dalam temu bual baru-baru ini. Pada bulan Februari, TM berkata ia merancang untuk menjual bangunannya, Annexe 1 dan Annexe 2 yang terletak di Lembah Pantai, di antara RM273.4 juta dan RM312 juta.

 Menurut laporan media, tender jualan untuk bangunan itu telah dibuka dan pembeli yang berpotensi mempunyai pilihan membeli kedua-dua bangunan tanpa penyewa, atau dengan perjanjian penyewaan yang berlainan.Kedua-dua bangunan ini menduduki plot pajakan dan dimiliki oleh TM, dengan plot yang masih mempunyai 53 tahun lagi untuk pajakan mereka.

Annexe 1 adalah sebuah bangunan 20 tingkat dengan luas lantai kasar (GFA) seluas 266,140 kaki persegi, luas boleh disewa bersih 188,122 kaki persegi dan kadar penghunian 95 setiap hari.Annexe 2 adalah bangunan 33 tingkat dengan GFA seluas 412,875 kaki persegi, kawasan jettable bersih 280,650 kaki persegi dan kadar penghunian 92 peratus.

Harga rizab untuk Annexe 1 bermula pada RM108.5 juta dan naik kepada RM125 juta, manakala Annexe 2 bermula pada RM164.9 juta dan meningkat kepada RM187 juta, kata laporan berita itu. Mengulas mengenai penjualan bangunan yang dicadangkan itu, Imri berkata syarikat itu masih mencari pilihan yang boleh mewujudkan nilai bagi syarikat itu.

 "Setakat ini, tidak ada keputusan (jualan) mengenainya, kami masih menimbangkannya," katanya. - NST/AbuLemanARTIKEL BERKAITAN : 

Giliran Menara Telekom pula dijual – Najib Giliran Menara Telekom pula dijual  – Najib Reviewed by Abu Leman Abu Seman on March 25, 2019 Rating: 5

No comments


PENAFIAN:
Setiap komen yang ditulis di laman web ini tertakluk pada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan lain-lain akta yang berkaitan di Malaysia. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang bentuk komen yang ditulis di laman web ini. Sebarang bentuk risiko adalah dibawah tanggungan pihak yang menulis komen yang berkenaan.

Loading...
Loading...