TERKINI: Brunei rejam pelaku zina, homoseksualKUALA LUMPUR 27 Mac - Pelaku zina dan homoseksual di Brunei akan dikenakan hukuman direjam dengan batu sampai mati bermula minggu depan di bawah undang-undang Syariah yang tertangguh selama empat tahun susulan kritikan pelbagai pihak.


Seperti biasa, kumpulan hak asasi manusia memberikan maklum balas negatif terhadap langkah terbaharu negara terkaya di Borneo itu, yang dikatakan mengamalkan undang-undang Islam yang ketat berbanding negara jiran, Malaysia dan Indonesia.


Brunei pertama kali mengumumkan langkah-langkah perundangan Syariah pada 2013 tetapi pelaksanaannya telah ditangguhkan bagi membolehkan para pegawai pelaksana membuat butir-butir praktikal selain mendapat tentangan kumpulan hak asasi manusia. – AFP

TERKINI: Brunei rejam pelaku zina, homoseksual TERKINI: Brunei rejam pelaku zina, homoseksual Reviewed by Abu Leman Abu Seman on March 27, 2019 Rating: 5

No comments


PENAFIAN:
Setiap komen yang ditulis di laman web ini tertakluk pada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan lain-lain akta yang berkaitan di Malaysia. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang bentuk komen yang ditulis di laman web ini. Sebarang bentuk risiko adalah dibawah tanggungan pihak yang menulis komen yang berkenaan.

Loading...
Loading...