Anwar arah siasat dakwaan pelajar ‘ikat perut’ era PM7KUALA LUMPUR – Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim melahirkan rasa terharu dengan laporan daripada media ada pelajar di Universiti Malaya (UM) terpaksa ikat perut ekoran kesempitan wang.

Beliau telah mengarahkan pegawainya untuk mendapatkan maklum balas daripada pihak pentadbiran dan persatuan pelajar di universiti berkenaan.


“Saya terharu membaca liputan mengenai kisah mahasiswa kelaparan. Staf saya diminta mendapat makluman dari HEP (Hal Ehwal Pelajar), PMUM (Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya dan PMIUM (Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya) segera,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Bekas pemimpin pelajar UM itu mengulas mengenai pendedahan akhbar Berita Harian hari ini mengenai mahasiswa miskin di universiti itu terpaksa mengikat perut.


Laporan muka depan itu rata-ratanya mendedahkan sebilangan pelajar universiti itu mengikat perut dengan hanya makan sekali sehari, kerap berpuasa dan bergantung pada sebuku roti untuk dua hari akibat kekangan kewangan.

Paling terkesan adalah pelajar daripada keluarga berpendapatan 40 peratus terendah (B40) itu yang terpaksa berjimat cermat demi meneruskan pengajian masing-masing. -MalaysiaGazette

Anwar arah siasat dakwaan pelajar ‘ikat perut’ era PM7 Anwar arah siasat dakwaan pelajar ‘ikat perut’ era PM7 Reviewed by Abu Leman Abu Seman on March 17, 2019 Rating: 5

No comments


PENAFIAN:
Setiap komen yang ditulis di laman web ini tertakluk pada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan lain-lain akta yang berkaitan di Malaysia. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang bentuk komen yang ditulis di laman web ini. Sebarang bentuk risiko adalah dibawah tanggungan pihak yang menulis komen yang berkenaan.

Loading...
Loading...