TERKINI: Syed Saddiq hilang kelayakan Ahli Parlimen akibat laporan palsu dicekak PapagomoMenteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq didapati telah membuat satu laporan palsu berhubung dirinya dicekak oleh Papagomo di satu insiden provokasi ketika penamaan calon Pilihan Raya Kecil (PRK) di Semenyih tengah hari semalam.

Semunya terbongkar apabila satu video berdurasi 2 minit yang telah disunting untuk melihat dengan lebih jelas insiden itu menjadi tular.

Video yang dirakam oleh Naib Ketua Bahagian UMNO Sungai Besar, Budiman Mohd Zohd, dengan jelas menunjukkan Syed Saddiq sedang diiringi oleh pihak berkuasa untuk meninggalkan kawasan yang dikhaskan untuk penyokong Barisan Nasional (BN).Di dalam video itu juga Papagomo dilihat berlari menuju ke arah Syed Saddiq dari arah belakang lalu meletakkan tangan kirinya di atas bahu Ahli Parlimen Muar itu.

Namun tiada aksi mencekik atau mencekak yang dirakamkan ketika itu.

Tiada saksi yang melihat adegan cekik-mencekik atau cekak-mencekak berlaku ketika itu yang mana Syed Saddiq juga diiringi oleh pihak polis yang tidak buta yang sentiasa menjaga keselamatannya.Undang-undang memperuntukkan bahawa seseorang yang membuat laporan palsu boleh didakwa mengikut Seksyen 182 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 6 bulan atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya sekali.

Mengikut Perlembagaan Persekutuan, Perkara 48 menyatakan seseorang boleh hilang kelayakannya sebagai Ahli Parlimen jika dia disabitkan atas suatu kesalahan oleh sesuatu mahkamah di Persekutuan dan dihukum dengan dipenjarakan selama tempoh tidak kurang daripada satu tahun atau denda tidak kurang daripada satu tahun atau denda tidak kurang daripada RM2,000 dan dia tidak mendapat pengampunan bebas.Di dalam video rakaman itu telah menunjukkan bahawa Syed Saddiq melakukan pembohongan dan sudah tentu laporan polis yang dibuat dikategorikan sebagai laporan palsu.

Diharap kepada saudara Papagomo dan saksi-saksi yang lain dapat tampil bersama bukti video ini membuat laporan polis ke atas Syed Saddiq di atas laporan palsu itu.

Makanya di sini, rakyat Malaysia perlu bersedia untuk menghadapi satu lagi PRK di Muar memandangkan Syed Saddiq akan hilang kelayakan sebagai Ahli Parlimen tidak lama lagi. - AbuLemanARTIKEL BERKAITAN :

Syed Saddiq sengaja turun di kawasan BN cetus provokasi – Saksi

Bukan cekik, saya cuba melindungi Syed Saddiq je – Papagomo
[ Please subscribe Abu Leman Youtube channel ]
TERKINI: Syed Saddiq hilang kelayakan Ahli Parlimen akibat laporan palsu dicekak Papagomo TERKINI: Syed Saddiq hilang kelayakan Ahli Parlimen akibat laporan palsu dicekak Papagomo Reviewed by Abu Leman Abu Seman on February 17, 2019 Rating: 5

No comments


PENAFIAN:
Setiap komen yang ditulis di laman web ini tertakluk pada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan lain-lain akta yang berkaitan di Malaysia. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang bentuk komen yang ditulis di laman web ini. Sebarang bentuk risiko adalah dibawah tanggungan pihak yang menulis komen yang berkenaan.

Loading...
Loading...