KPM nafi beli pembesar suara berharga tinggi

PUTRAJAYA - Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menafikan laporan sebuah blog yang memetik maklumat aplikasi Whatsapp seorang guru mempersoalkan harga pembelian pembesar suara di sekolahnya yang disifatkan terlalu mahal berbanding harga pasaran.

KPM dalam kenyataannya hari ini berkata, laporan di bawah tajuk 'Cikgu sekolah tampil mendedahkan RM80 juta dirompak dari Kementerian Pendidikan' itu adalah satu fitnah melampau yang berniat jahat.

Laporan seumpama itu bertujuan menjejaskan imej dan reputasi Dr Maszlee Malik selaku Menteri Pendidikan, KPM serta kerajaan baharu, katanya lagi.
"KPM tidak pernah dan tidak bercadang untuk membuat sebarang pembelian peralatan tersebut dalam jumlah yang begitu besar dengan harga yang tidak munasabah yang merugikan kerajaan dan wang rakyat terutama sejak Pakatan Harapan membentuk kerajaan selepas Pilihan Raya Umum ke-14 pada Mei lalu," jelas KPM lagi.

Tambah KPM, guru yang memuat naik hantaran berkenaan di laman sosial Facebook beliau pada 28 Disember juga telah mengakui kesilapannya. Dalam kenyataannya hari ini, guru berkenaan mengaku tersilap mendakwa hal tidak benar mengenai butiran harga alatan tersebut serta memohon maaf atas kekhilafan beliau.

Jelas kenyataan itu, siasatan dalaman KPM menunjukkan dua buah sekolah di Selangor yang baru dibuka pada Mei lalu telah masing-masing dibekalkan kemudahan seunit alat pembesar suara yang dibeli oleh Jabatan Pendidikan Negeri Selangor dengan harga RM1,720 seunit dan bukanlah RM6,000 seunit sebagaimana didakwa.

Pembelian juga telah melalui proses perolehan yang teratur dan mengikut prosedur kewangan, kata KPM lagi. - Bernama

Namun setelah meneliti akaun peribadi cikgu sekolah yang dimaksudkan, tiada pengakuan seperti yang dimaksudkan telah dibuat. Masih tidak diketahui di mana cikgu tersebut membuat pengakuan tentang pendedahannya semalam.KPM nafi beli pembesar suara berharga tinggi KPM nafi beli pembesar suara berharga tinggi Reviewed by Abu Leman Abu Seman on December 29, 2018 Rating: 5

No comments


PENAFIAN:
Setiap komen yang ditulis di laman web ini tertakluk pada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan lain-lain akta yang berkaitan di Malaysia. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang bentuk komen yang ditulis di laman web ini. Sebarang bentuk risiko adalah dibawah tanggungan pihak yang menulis komen yang berkenaan.

Loading...
Loading...