‘Hutang RM1 trilion’ Dr M, Guan Eng hanya ‘silap mata’, kata perwakilan AmanahIPOH: Seorang perwakilan Amanah Perak hari ini mempersoalkan kenyataan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Menteri Kewangan Lim Guan Eng tentang kedudukan hutang negara, bertanyakan mengapa hutang RM1 trilion tidak dinyatakan dalam Laporan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-11.

Wakil Amanah Pasir Salak, Muhaimin Sulam menyorot perhatian Konvensyen Nasional Amanah hari ini kepada jumlah hutang yang disebutkan dalam laporan rasmi kerajaan itu, iaitu RM686 bilion.

“Kita pun tak tahu mana satu,” katanya ketika membentangkan usul ekonomi. “Ada penambahan yang menyatakan RM199 bilion jaminan kerajaan dimasukkan, dan ditambah dengan dengan RM244 bilion pajakan kerajaan, jadi hutang keseluruhan RM1 trilion.”

Muhaimin mengingatkan perwakilan tentang “silap mata” ahli politik yang “boleh mencipta angka” sehingga rakyat terpengaruh.

ARTIKEL BERKAITAN : Kenapa di Parlimen Guan Eng nafi hutang negara 1 trilion? – Najib

“Saya percaya angka sebenar adalah pada orang yang memegang kebenaran bahawa ekonomi yang hari ini kita hadapi adalah ekonomi yang sangat meyakinkan,” katanya.

Beberapa hari selepas terbentuknya kerajaan baharu pada Mei, Putrajaya mengumumkan nilai hutang negara sudah mencecah RM1 trilion dan ia memerlukan langkah-langkah pemulihan dan penyelesaian yang menyeluruh.

Berlatarkan kedudukan hutang itu, Belanjawan 2019 yang dibentangkan pada November memperuntukkan RM314.5 bilion dengan RM259.8 bilion bagi perbelanjaan mengurus dan RM54.7 bilion bagi perbelanjaan pembangunan. Peruntukan tersebut tidak termasuk simpanan luar jangka RM2 bilion.

Menyentuh soal Belanjawan 2019, Muhaimin berkata “inisiatif ekonomi rakyat” itu gagal merangsang keyakinan pelabur, dan memgberi kesan negatif kepada rakyat.

“Saham bursa selepas belanjawan dibentangkan juga tidak menampakkan keyakinan pelabur kepada polisi pendekatan kerajaan Pakatan Harapan,” katanya. - FMT
‘Hutang RM1 trilion’ Dr M, Guan Eng hanya ‘silap mata’, kata perwakilan Amanah ‘Hutang RM1 trilion’ Dr M, Guan Eng hanya ‘silap mata’, kata perwakilan Amanah Reviewed by Abu Leman Abu Seman on December 16, 2018 Rating: 5

No comments


PENAFIAN:
Setiap komen yang ditulis di laman web ini tertakluk pada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan lain-lain akta yang berkaitan di Malaysia. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang bentuk komen yang ditulis di laman web ini. Sebarang bentuk risiko adalah dibawah tanggungan pihak yang menulis komen yang berkenaan.

Loading...
Loading...