"Guan Eng, ini kerajaan bukan sarkas" – NajibTak ada angin, tak ada ribut, pagi ini Lim Guan Eng dengan tiba-tiba dan bangganya melaporkan bahawa pelaburan terus asing (FDI) naik 350% untuk 9 bulan pertama tahun ini berbanding tahun lepas.

Lalu, dia memuji kerajaan PH atas kejayaan untuk 5 bulan ini (Mei sehingga September).


Saya amat pelik sebenarnya.

Tiap-tiap hari kita baca laporan media bahawa rizab antarabangsa negara semakin susut, unjuran ekonomi negara terus diturunkan, Ringgit semakin jatuh nilainya, indeks bursa jatuh dengan pengaliran keluar dana asing dan kadar pertumbuhan KDNK ekonomi merosot untuk suku kedua dan suku ketiga.

Saya pun rujuk laporan rasmi FDI dari BNM dan Jabatan Statistik Negara.

Rupanya, angka rasmi dari dua-dua agensi ini menunjukkan kejatuhan teruk untuk FDI bagi 9 bulan pertama tahun ini berbanding tahun lepas.

Angka rasmi dan sahih tunjukkan FDI jatuh 3 kali ganda dan BUKANNYA naik 3 kali ganda sebagaimana diumum oleh Guan Eng.


FDI untuk suku pertama yang tinggi pun sudah menjunam turun bagi suku ke-2 dan suku ke-3..

Adakah Guan Eng terus menipu ataupun agensi-agensi rasmi kerajaan tersalah lapor? Atau sebagaimana pada masa lalu, Guan Eng hanya pandai ‘main hantam’ sahaja?

Guan Eng perlu tahu bahawa laporan kedudukan ekonomi bukan manifesto PRU yang boleh ditemberang atau ditipu dengan mudah.

Sekali lagi, ini sebuah kerajaan, bukan taman permainan atau sarkas. – Najib Razak


"Guan Eng, ini kerajaan bukan sarkas" – Najib "Guan Eng, ini kerajaan bukan sarkas" – Najib Reviewed by Abu Leman Abu Seman on December 01, 2018 Rating: 5

No comments


PENAFIAN:
Setiap komen yang ditulis di laman web ini tertakluk pada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan lain-lain akta yang berkaitan di Malaysia. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang bentuk komen yang ditulis di laman web ini. Sebarang bentuk risiko adalah dibawah tanggungan pihak yang menulis komen yang berkenaan.

Loading...
Loading...