Wanita Islam kini dibenarkan kahwin kafirBBC melaporkan semalam, Tunisia sebuah negara dengan 99% umat Islam, kini membatalkan larangan yang menghalang mana-mana wanita Islam daripada berkahwin dengan golongan bukan Islam. 

Jurucakap bagi Presiden Beji Caid Essebi membuat pengumuman tersebut dan mengucapkan tahniah kepada golongan wanita di negara tersebut kerana mencapai “kebebasan untuk memilih pasangan hidup sendiri.” 

Sebelum ini, mana-mana pasangan bukan Islam yang mahu mengahwini wanita Islam, perlu membuktikan mereka telah memeluk agama Islam sebelum dibenarkan berkahwin dengan muslimah di sana. Tunisia dianggap barat sebagai salah sebuah negara Arab yang paling progresif dalam perjuangan hak asasi wanita. 

Tekanan yang sama kini sedang dibangkitkan di nusantara terutamanya Malaysia berkenaan hak untuk wanita Islam berkahwin dengan pasangan bukan Islam. Ditambah dengan isu ratifikasi ICERD yang bakal memberi tekanan kepada mana-mana negara yang dianggap mengamalkan diskrimininasi berasaskan kaum dan agama. Peraturan dan undang-undang seperti tidak membenarkan perkahwinan berdasarkan perbezaan agama 

Islam versi Tunisia juga sebelum ini menjadi impian Wong Chin Huat dari Penang Institute untuk dijadikan versi amalan Islam di Malaysia. Wong Chin Huat, sebagaimana dilaporkan sebelum ini pernah menyatakan jika PAS kalah dan Amanah dapat memenangi pilihan raya kelak, Malaysia akan dapat merasai Islam ala Tunisia dan bukannya Saudi atau Iran. 

Pandangan tersebut dikongsikan oleh Wong Chin Huat, Ketua Bahagian Kajian Politikal Dan Sosial badan pemikir DAP, Penang Institute pada satu forum yang dianjurkan badan itu sendiri, pada 25hb Januari lepas. 

Wong Chin Huat, Ketua Bahagian Kajian Politikal Dan Sosial badan pemikir DAP, Penang Institute

“If this time PAS did not survive and Amanah survive better. That basically say PAS survival is a big question? This does not mean that Islam gonna fade out from Malaysian politic but it’s a different kind of Islam. It’s a different kind of political Islam. It’s not your Saudi or Iranian style but Tunisian style, its one that is going to be much more inclusive and so on.” 

YB Salahuddin Ayub dari Parti Amanah, walaubagaimanapun baru-baru ini, mengeluarkan kenyataan tegas bahawa pihak Parti Amanah tidak akan menyokong sebarang usaha meratifikasikan ICERD.

Kenyataan tersebut dikeluarkan ketika umat Islam di Malaysia mula menyatakan rasa tidak berpuas hati dengan kenyataan demi kenyataan mengenai ICERD yang dikeluarkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, YB Dr Mujahid Yusof Rawa dari parti yang sama.

Kenyataan dari YB Salahuddin mengendurkan persepsi bahawa Amanah akan tunduk kepada desakan golongan Pro ICERD di dalam kerajaan. 

Tekanan dan fatwa-fatwa yang cuba membenarkan golongan muslimah berkahwin dengan golongan kafir juga pernah dikeluarkan oleh golongan seperti Professor Dr Siti Musdah Mulia dari Indonesia.

Beliau mendakwa kaum Muslimah berhak untuk mengahwini pasangan yang kafir, kerana terdapat khilaf ulama berkenaan perkara tersebut. Lagipun, keseluruhan hukum fiqh dalam perkahwinan hanyalah ciptaan manusia, dakwanya lagi. 

Beliau berkata, “Dengan proses globalisasi, tidak dapat dielakkan untuk manusia lebih mudah berhubung dengan sesama sendiri. Mengapa ianya diharamkan sedangkan ulama sendiri ada pandangan yang berbeza mengenai isu tersebut?” 

“Saya beritahu mereka bahawa keseluruhan hukum fiqh mengenai perkahwinan adalah rekaan manusia, tidak ada satu pun daripadanya bersumberkan faks dari syurga. Kenapa perlu takut? Tuhan tidak akan marah, Dia sungguh bijaksana,” katanya lagi. –  Menara.my
Wanita Islam kini dibenarkan kahwin kafir Wanita Islam kini dibenarkan kahwin kafir Reviewed by Abu Leman Abu Seman on November 16, 2018 Rating: 5

No comments


PENAFIAN:
Setiap komen yang ditulis di laman web ini tertakluk pada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan lain-lain akta yang berkaitan di Malaysia. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang bentuk komen yang ditulis di laman web ini. Sebarang bentuk risiko adalah dibawah tanggungan pihak yang menulis komen yang berkenaan.

Loading...
Loading...