Ungkapan ‘Bajet DAP’ bikin dewan gamatKUALA LUMPUR – Persidangan Dewan Rakyat hari ini menjadi kecoh apabila beberapa Anggota Parlimen saling bertikam lidah gara-gara ungkapan ‘Bajet DAP’ digunakan Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi untuk memperihalkan Belanjawan 2019.

Anggota Parlimen Bagan Datuk ketika membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan 2019 peringkat dasar mendakwa Belanjawan 2019 merupakan ‘Bajet DAP’ dan bukannya bajet rakyat kerana agenda DAP telah diterjemahkan secara langsung dalam belanjawan kali ini.

Dakwanya terdapat ketidaksamarataan yang wujud dalam inisiatif yang terkandung dalam Belanjawan 2019.

Ungkapan itu bagaimanapun menimbulkan rasa tidak puas hati dalam kalangan anggota blok kerajaan iaitu Cha Kee Chin (PH-Rasah) dan RSN Rayer (PH-Jelutong) yang bangun mencelah agar Ahmad Zahid menarik balik perkataan itu.

Perbezaan pendapat antara wakil rakyat kerajaan dan pembangkang terus menjadikan sesi perbahasan gamat apabila Tan Sri Noh Omar (BN-Tanjung Karang) turut membangkitkan prinsip kesamarataan yang diperjuangkan DAP.

“Menteri Kewangan (Lim Guan Eng) daripada DAP. DAP ini mengamalkan prinsip kesamarataan. Dalam bab-bab lain dia (DAP) selalu sebut sama rata, tapi mengapa masa bentang bajet ini, tiada prinsip kesamarataan dilaksanakan. Mengapa ikut pukal sahaja, patutnya kena kira berapa sekolah tahfiz,” soalnya merujuk kepada pengagihan peruntukan kepada institusi pendidikan dalam Belanjawan 2019.

Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah (BN-Lenggong) pula bangun mencelah mendakwa ia adalah ‘Belanjawan Damansara’ dan mempersoalkan tindakan anggota kerajaan yang tidak berpuas hati dengan kenyataan Ahmad Zahid.

“Dulu DAP selalu sebut Belanjawan UMNO, berulangkali mereka sebut dahulu, tidak pernah kita bangkitkan perkara ini pun,” katanya.

Cha sebelum itu membacakan Peraturan Mesyuarat 36 (6) dan 36 (12) yang masing-masing menyebut seseorang ahli tidak boleh mengeluarkan sangkaan jahat ke atas siapa-siapa ahli lain dan mana-mana ahli yang mengeluarkan kenyataan yang mengelirukan Dewan adalah disifatkan menghina Majlis dan ahli itu boleh dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan bagi kesalahan itu.

“Kenapa saya rujuk kepada dua perenggan ini, kerana ia adalah sangkaan jahat Bagan Datuk (Ahmad Zahid) yang mengatakan Belanjawan 2019 yang dibentang Menteri Kewangan Lim Guan Eng bagi pihak kerajaan Malaysia dituduh sebagai Belanjawan DAP.

“Saya tahu niat jahat Bagan Datuk selaku Presiden UMNO sengaja memainkan isu perkauman,” tegasnya.

Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Mohamad Ariff Md Yusof bagaimanapun berkata bantahan daripada anggota blok kerajaan mempunyai meritnya dan menegaskan belanjawan yang telah dibentangkan itu adalah belanjawan Kerajaan Malaysia dan bukannya belanjawan DAP, diiringi suara sokongan daripada anggota Parlimen yang lain. – BERNAMA


[ Please subscribe Abu Leman Youtube channel ]
Ungkapan ‘Bajet DAP’ bikin dewan gamat Ungkapan ‘Bajet DAP’ bikin dewan gamat Reviewed by Abu Leman Abu Seman on November 13, 2018 Rating: 5

No comments


PENAFIAN:
Setiap komen yang ditulis di laman web ini tertakluk pada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan lain-lain akta yang berkaitan di Malaysia. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang bentuk komen yang ditulis di laman web ini. Sebarang bentuk risiko adalah dibawah tanggungan pihak yang menulis komen yang berkenaan.

Loading...
Loading...