RM1 bilion kembang ekonomi digitalCerita pasal digital economy tapi fokus pada fiber optic sahaja. Siapa yang untung sebenarnya?

KERAJAAN akan melaksanakan Pelan Gentian Optik dan Kesalinghubungan Negara (NFCP) dengan peruntukkan RM1 bilion bagi menggalakkan perkembangan ekonomi digital, kata Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

Katanya, pelan itu bertujuan membangunkan infrastruktur jalur lebar dalam usaha memastikan pengagihan spektrum dilaksanakan dengan lebih efektif.

"Di samping itu, perkhidmatan jalur lebar berkelajuan tinggi disasarkan mencapai 30 Mbsp di kawasan luar bandar serta kawasan terpencil dalam tempoh lima tahun bagi membolehkan Malaysia mencapai infrastruktur bertaraf dunia dengan harga yang berpatutan.

"Kerajaan juga akan menguatkuasakan Standard Mandatori Mengenai harga Capaian (MSAP) yang dijangka menurunkan harga jalur lebar talian tetap sekurang-kurangnya 25 peratus pada akhir 2018," katanya semasa membentangkan Belanjawan 2019 yang bertemakan ‘Malaysia Wibawa, Ekonomi Dinamik, Rakyat Sejahtera’ di Dewan Rakyat, hari ini.

Dalam pada itu, Lim berkata, kerajaan akan meneruskan Insentif Penerbitan Filem di Malaysia (FIMI) dengan peruntukkan RM30 juta bagi menggalakkan penghasilan filem Malaysia bertaraf antarabangsa.

ARTIKEL BERKAITAN : Opcom minat sertai projek jalur lebar TNB

Sebagai tambahan, beliau berkata Khazanah akan menyediakan peruntukkan sebanyak RM100 juta untuk FIMI yang khusus bagi penerbitan filem di studio Pinewood di Iskandar Johor.

Bagi membangun dan menggalakkan E-Sports, sebagai aktiviti dan industri yang diminati generasi muda, Lim berkata, kerajaan akan menyediakan peruntukkan RM10 juta kepada Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC). - HM
RM1 bilion kembang ekonomi digital RM1 bilion kembang ekonomi digital Reviewed by Abu Leman Abu Seman on November 08, 2018 Rating: 5

No comments


PENAFIAN:
Setiap komen yang ditulis di laman web ini tertakluk pada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan lain-lain akta yang berkaitan di Malaysia. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang bentuk komen yang ditulis di laman web ini. Sebarang bentuk risiko adalah dibawah tanggungan pihak yang menulis komen yang berkenaan.

Loading...
Loading...