Peruntukan orang Melayu dimansuh, dipotong dengan dahsyat sekali – NajibSelepas meneliti belanjawan 2019 dengan lebih terperinci, saya dapati peruntukan untuk pengurusan beberapa kementerian telah turun dengan dahsyat sekali akibat dari pemotongan ataupun pemansuhan program-program bantuan rakyat.

1) Untuk Kementerian Pembangunan Luar Bandar

2018: RM5.3 bilion
2019: RM3 bilion

Penurunan ini disumbang oleh pemotongan 73 peratus bajet untuk MARA, iaitu dari RM3.5 bilion bagi 2018 kepada hanya RM1.3 bilion untuk tahun depan.

2) Kementerian Industri Utama pula dipotong lebih 72 peratus kepada RM125 juta, di mana bantuan musim tengkujuh untuk pekebun kecil dan penoreh getah yang diperuntukkan RM261 juta tahun lalu, dimansuhkan sama sekali.

Setiap tahun, pekebun dan penoreh getah berdepan kesusahan untuk bekerja pada musim tengkujuh mengakibatkan pendapatan mereka jatuh teruk dan kerajaan pada masa lalu membantu meringankan beban mereka.

Mulai tahun depan, mereka tidak lagi dapat bergantung kepada bantuan ini.

3) Kementerian Pertanian pula menyaksikan pemotongan bajet di mana pelbagai bantuan telah dikurangkan atau dimansuhkan.

Subsidi baja padi - dipotong 50%.
Insentif pengeluaran padi - turun 50%.
Elaun sara hidup nelayan - potong 67%
Subsidi padi bukit - dimansuhkan.

Mungkin penduduk luar bandar, sektor pertanian dan perladangan tidak lagi penting pada Malaysia Baharu?

Walaupun sudah memaksa Petronas untuk membayar RM54 billion untuk tahun in dan tahun depan, golongan-golongan di atas seperti telah diketepikan. – Najib Razak

Jika dilihat betul-betul, majoriti kelompok-kelompok ini adalah orang Melayu. Gaji Menteri puluhan ribu. Peruntukan untuk rakyat diabaikan. Malaysia Baharu menjahanamkan negara.

Gaji menteri puluhan ribu tapi rakyat pula terpaksa berkorban
Peruntukan orang Melayu dimansuh, dipotong dengan dahsyat sekali – Najib Peruntukan orang Melayu dimansuh, dipotong dengan dahsyat sekali – Najib Reviewed by Abu Leman Abu Seman on November 05, 2018 Rating: 5

No comments


PENAFIAN:
Setiap komen yang ditulis di laman web ini tertakluk pada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan lain-lain akta yang berkaitan di Malaysia. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang bentuk komen yang ditulis di laman web ini. Sebarang bentuk risiko adalah dibawah tanggungan pihak yang menulis komen yang berkenaan.

Loading...
Loading...