200 Bible telah diedarkan kepada pelajar, polis rekod keterangan 29 individuBUKIT MERTAJAM - Polis merekodkan keterangan 29 individu termasuk enam suspek yang dilaporkan mengedar kitab Bible di hadapan sebuah sekolah di Bukit Mertajam pada Jumaat lalu.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah, Asisten Komisioner Nik Ros Azhan Nik Ab Hamid berkata, hasil soal siasat yang dilakukan terhadap kesemua suspek menganggap pengedaran kitab itu tidak menjadi kesalahan kerana sebelum ini mereka pernah membuat edaran di sekitar kawasan hotel, klinik dan hospital.

ARTIKEL BERKAITAN : PIJAK KEPALA: Edar Bible depan sekolah

Menurutnya, daripada keterangan mereka (enam suspek) tujuan pengedaran kitab berkenaan adalah untuk memberi pendedahan tentang kebaikan dan pengajaran dalam agama Kristian.

"Polis sedang melengkapkan dan mengemas kini kertas siasatan sebelum ia dirujuk kepada pejabat Timbalan Pendakwa Raya untuk tindakan selanjutnya.

"Setakat ini, kesemua suspek yang terdiri daripada lima lelaki dan seorang wanita tidak ditahan dan mereka berjanji akan memberi kerjasama yang baik sepanjang proses siasatan dilakukan,"katanya ketika dihubungi di sini.

ARTIKEL BERKAITAN : PIJAK KEPALA: Edar Bible depan sekolah

Nik Ros Azhan berkata, selain enam suspek berkenaan, keterangan turut diambil daripada empat orang pengadu, seorang pengetua sekolah, seorang pegawai pendidikan daerah, seorang pengawal keselamatan, tiga pekerja tukang cuci sekolah dan 13 orang pelajar sekolah terbabit.

Katanya, polis juga telah mendapatkan semula kitab bible yang diedarkan oleh kumpulan berkenaan kepada pelajar daripada pihak sekolah.

Mengulas lanjut mengenai kes berkenaan, Nik Ros Azhan berkata, sehingga kini polis telah menerima lapan laporan mengenai kejadian berkenaan iaitu empat di Pulau Pinang, dua di Sentul, Kuala Lumpur; dan masing-masing satu laporan di Presint 7, Putrajaya dan Taman Perling, Johor Baru.

ARTIKEL BERKAITAN : EDAR BIBLE: 6 NGO buat laporan polis

Sebelum ini tular dilaman sosial mengenai tindakan beberapa individu yang dikesan mengedar kitab bible dihadapan sebuah sekolah di Bukit Mertajam.

Aktiviti pengedaran kitab itu dilaporkan berlaku pada 2 November diantara jam 12.10 hingga 12.30 tengah hari semasa tamat sesi persekolahan.

Difahamkan lebih 200 buku kitab 'New Testament' telah diedarkan kepada hampir 200 orang pelajar termasuk yang beragama Islam di sekolah berkenaan. - SH
200 Bible telah diedarkan kepada pelajar, polis rekod keterangan 29 individu 200 Bible telah diedarkan kepada pelajar, polis rekod keterangan 29 individu Reviewed by Abu Leman Abu Seman on November 09, 2018 Rating: 5

No comments


PENAFIAN:
Setiap komen yang ditulis di laman web ini tertakluk pada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan lain-lain akta yang berkaitan di Malaysia. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang bentuk komen yang ditulis di laman web ini. Sebarang bentuk risiko adalah dibawah tanggungan pihak yang menulis komen yang berkenaan.

Loading...
Loading...