6 bomba mati syahid – MuftiENAM anggota Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) yang lemas kerana menyelamatkan mangsa, diiktibarkan sebagai syahid.

Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, berita kematian keenam-enam anggota berkenaan sangat menginsafkan dan memberi makna yang mendalam pada maksud pengorbanan dalam tugas.

Beliau berkata berasaskan kepada nas hadis Riwayat al-Bukhari bermaksud orang yang mati syahid lima golongan iaitu orang yang mati kerana taun, mati kerana penyakit perut, mati lemas, ditimpa runtuhan dan syahid di jalan Allah.


“Rakan kita ini, mereka jauh lebih mulia kerana bukan sahaja mereka mati lemas, tetapi menolong dan membantu mangsa sehingga terkorban.

“Mereka adalah insan terpilih dan mempunyai hati yang suci serta amat memahami tanggungjawab dan tugas yang diamanahkan, terutamanya dalam kecemasan hingga kepada nafas dan denyut nadi yang terakhir.

“Inilah syuhada’ kita. Semoga Allah menempatkan mereka bersama para nabi, al-siddiqin dan syuhada’. Amin,” katanya dalam kenyataan yang dimuat naik pada Facebooknya.

Dr Zulkifli turut meminta agar rakyat Malaysia menghulurkan bantuan kepada kaum keluarga untuk meringankan beban dan meneruskan kehidupan sekalipun diuji perpisahan dengan orang tercinta.

Beliau berkata, semua mereka wajar diberikan anugerah kecemerlangan dan dinaikkan pangkat untuk memberi sedikit kelegaan kepada ahli keluarga.

“Syabas Bomba Malaysia dan juga kepada mereka yang bertindak seperti syuhada’ kami ini.

“Kepada ahli keluarga, bertabahlah. Insya-Allah setiap apa yang berlaku pasti ada hikmah yang kadang-kadang amat sukar ditafsirkan. Dengan berharap kepada Allah SWT, berdoalah dengan kesabaran yang tinggi, Insya-Allah akan datang bantuan daripada-Nya,” katanya.

Semalam, enam anggota Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) lemas ketika operasi mencari dan menyelamat (SAR) remaja di lombong Taman Putra Perdana, Puchong, selepas terbelit tali, akibat arus deras, yang datang tiba-tiba.

Keenam-enam anggota berkenaan disahkan meninggal dunia oleh anggota paramedik yang berada di lokasi ketika operasi menyelamat diadakan. - HM

[ Please subscribe Abu Leman Youtube channel ]
6 bomba mati syahid – Mufti 6 bomba mati syahid – Mufti Reviewed by Abu Leman Abu Seman on October 04, 2018 Rating: 5

No comments


PENAFIAN:
Setiap komen yang ditulis di laman web ini tertakluk pada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan lain-lain akta yang berkaitan di Malaysia. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang bentuk komen yang ditulis di laman web ini. Sebarang bentuk risiko adalah dibawah tanggungan pihak yang menulis komen yang berkenaan.

Loading...
Loading...